Vissza a kezdőlapra
<<< Vissza a kezdőlapra

Szombathelyi Egyházmegye
Brenner János Ált. IskolaBrenner J. Koll.

A papság éve...

A mai evangélium és elmélkedés

Magyar Katolikus EgyházEgy évvel ezelőtt

2015-06-16

Egy évvel ezelőtt, a 2014-es évzáró kapcsán elhatároztuk, hogy az ovisok számára élvezetessé, a bekapcsolódásukat elősegítővé formáljuk a közös szentmiséket gitárral, közös énekléssel. Persze nem elég ezt elhatározni, a közös énekléshez szükség van a dalok ismeretére. Így az elhatározás után elindultak az ovis éneklések délelőtt az óvodásokkal, délután a szülőkkel és a gyerekekkel együtt. Az első lépések olyanok voltak, mint az újszülött zsiráfé. Kicsit rendezetlenek, de bizalomkeltőek. A délelőtti éneklésekhez leült a közel száz ovis, tekintetük fürkésző, biztonságot kereső. Félve kérik a csörgőt, csengettyűt, shakert. A visszahúzódás találkozásról találkozásra oldódott. 2015 tavaszára már a rendszeresen kérdezgették a gyerekek a folyosói találkozások alkalmával, mikor lesz legközelebb ovis éneklés. Aztán elérkezett a 2015-ös évzáró készülete. Délelőtt 10 óra, kinn kánikulai meleg. Leül közel száz gyerek egy kupacba. Előkerül a gitár, kezdődik az éneklés. Aztán elérkezik a mutogatós énekek ideje. A száz gyermek feláll, széles mosollyal az arcán vidáman és önfeledten mutogat, tapsol, ugrál, énekel. A hangulathoz már nincs szükség a ritmushangszerekre. Folyik róluk az izzadtság a melegtől és az ugrabugrálástól, de ez most senkit nem érdekel. Boldogok, s boldogok vagyunk felnőttként mi is mellettük.

További képek >>>

Rettegi Zsolt és Böröcz Katalin


JUNIÁLIS

2015-06-16

Minden nevelési év végén két fontos esemény figyelmeztet bennünket arra, hogy hamarosan itt a nyári szünet. Az egyik a hálaadó szentmisénk, ahol az iskolába készülő nagycsoportosok is elballagnak, a másik pedig a hagyományos gyermeknapi forgatagunk, a Juniális. E vidám programra június első péntekjén került sor, és évek óta először nem az esős időjárás miatt kellett aggódnunk, inkább a tikkasztó meleg miatt.
A szervezés már napokkal előbb elkezdődött, hogy minden gyermeknek felejthetetlen élményt nyújtson e nap.
A program már délelőtt kezdetét vette: a tízórai elfogyasztása után fagylaltos kocsi jelent meg az óvoda udvarán, és minden gyerek és óvodai dolgozó egy gombóc fagyit kapott a Szentjánosbogár Alapítvány jóvoltából. Utána Rosta Géza zenés műsora következett, ahol a gyerekek önfeledten kapcsolódtak be a játékos zenélésbe, éneklésbe. Az ebéd és a rövid pihenő után kezdődött az igazi gyereknapi kavalkád, ahol a családokkal együtt közösen játszottunk, szórakoztunk.
Zenés ébresztőre keltek az ovisok, és lassan benépesedett az óvoda udvara. Nemcsak a jelenlegi ovisok vettek részt a programokon, hanem meghívást kaptak a beiratkozott új kiscsoportosok is.
Kisné Lakner Katalin köszöntője után óvodánk néptáncosai mutatták be megszerzett tudásukat. Először a Csillag csoportosok, majd a Szív csoportosok ropták a táncot Nagyné Fekete Zita vezetésével. Közben már kinyitott a büfé, ahol finom sütemények és gyümölcslevek segítettek a nagy meleg elviselésében. A gyerekek örömére a légvár is megkezdte működését.
A mozogni vágyók rövid bemelegítés után sorversenyeken mérhették össze ügyességüket. A csoportok között nagy versengés alakult ki, de a papírforma érvényesült a végeredmény tekintetében.
A sorrend a következő lett: Szív, Csillag, Nap, Virág csoport. A helyezettek sport- és játékeszközöket kaptak jutalmul. A beígért rendőrautó és motor sajnos nem érkezett meg, de rövid kis időre egy mentőautó rejtelmeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Köszönet érte! A délután folyamán volt még zsákbamacska, illetve tombolasorsolás is, ahol csupa fontos dologhoz juthattak az ovisok.
A mozgalmas programnak köszönhetően hamar eltelt a délután, ahol reméljük kicsik és nagyok jól szórakoztak. Hálás köszönet mindenkinek, aki hozzájárult e nap sikeres lebonyolításához!

További képek >>>

Rábáné Mészáros Rita


Kirándult a Virág csoport

2015-06-16

Május utolsó péntekén egy nagyon kedves meghívásnak eleget téve a Virág csoport Bucsu községbe kirándult. Egyik óvodásunk, Imre Blanka szülei szervezték meg számunkra ezt az élményekben gazdag délelőttöt.
Reggel 9 órakor indultunk el autóbusszal az óvodából, és rövid buszozás után meg is érkeztünk Blanka szülőfalujába. Először a nagyszülők portájára mentünk, ahol a gyerekek teljes valóságban láttak különböző háziállatokat: tehenet, csirkét, tyúkot, kakast, nyulat, disznót, malacot, kacsát. Nemcsak megfigyelhették az ovisok ezeket az állatokat, hanem az etetésükben is segíthettek, sőt a tojásokat is összeszedhették a tyúkok alól. Alapos kézmosás után Blanka nagymamája finom süteménnyel és házi készítésű bodzaszörppel kedveskedett mindnyájunknak. Ezután újra buszra szálltunk, és kimentünk a falu határában található telephelyre, ahol a nagypapa várt bennünket. Itt különböző mezőgazdasági munkagépeket ismerhettek meg a gyerekek, és a bátrabbak ki is próbálhatták, milyen magas egy kombájn vezetőfülkéje, valamint milyen érzés egy traktor belsejében ülni. A program utolsó része is tartogatott a gyerekek számára meglepetéseket: Blankáék kertje igazi gyerekparadicsom, ahol rengeteg játékot kipróbálhattak az ovisaink. Volt trambulin, homokozó, csúszda, kakashinta, különböző rollerek, biciklik. A nagy játékban megéhezve, megszomjazva jól esett elfogyasztani az otthonról hozott finomságokat. A mozgalmas délelőtt végén kellemesen elfáradva, de élményekkel gazdagodva tértünk vissza az óvodába. Búcsúzásképpen minden gyerek apró ajándékot kapott vendéglátóinktól.
Hálásan köszönjük Blanka szüleinek ezt a lehetőséget! Reméljük a gyerekek még sokáig emlékezni fognak erre a nagyszerű kirándulásra.

További képek >>>

Rábáné Mészáros Rita


Óvodánkról


Új! >>>

Ovis képek a picasa weboldalán >>>

Általános információk

Óvoda nyitogató >>>

Jelentkezési lap letöltése >>>

Friss képek >>>

Archív képek >>>

A Brenner János Óvoda a szombathelyi Brenner János Nevelési Központ tagintézménye, az 1996-ban alapított Egyházmegyei Óvoda jogutódja.
 
Szombathely város északi részén helyezkedik el. Négy csoportjában 100 gyermek van. A csoportokat azonos életkorú gyerekek alkotják. Az épülethez hozzátartozik a mintegy 2500 m2 –es gondozott udvar- mozgásfejlesztő játszótéri eszközökkel. Konyhája saját főzőkonyha. A logopédiai és fejlesztő foglalkozásokhoz külön helyiséget alakítottunk ki.

Az óvoda fenntartója a Szombathelyi Egyházmegye. A város és annak környéke 3-6 éves korú gyermekeit fogadja, biztosítja nevelésüket, hogy legkésőbb 7 éves korukban elkezdhessék az általános iskolát.
Az iskolába beiratkozó gyermekek számára a nevelési elveink folytonosságát a Brenner János Általános Iskola biztosítja. Óvodánkból az általános iskolánkba érkező gyermekek előnyben és fokozott figyelemben részesülnek. Az óvoda és az iskola kapcsolata az óvodás évek alatt is folyamatos.
           
Az intézmény nyitott minden család számára, akik elfogadják az óvoda katolikus szellemiségét. Célunk, hogy vallásos szellemben, szeretetben, a bizalom légkörében építsük fel az óvodás korú gyerekekben az egészséges személyiség és a hit alapjait. Más felekezetekből érkező családoknál tiszteletben tartjuk a vallási szokásaikat.

Óvodánk egyházi intézmény, amely katolikus lelkiséggel és szellemiséggel rendelkezik. Az itt dolgozó óvodapedagógusokat és a technikai dolgozókat is a katolikus küldetéstudat vezérli, amelyet elsősorban személyes példamutatással adnak át a gyermekeknek, családoknak.

A 3-7 éves korú gyermekeket „Az Óvodai nevelés országos alapprogramja” cél és feladatrendszere alapján neveljük, kiegészítve a keresztény életre való felkészítés megalapozásával. Nevelésünket az érzelmi motiváltság, a szeretet hatja át. Törekszünk a gyermekközpontúságra, a gyermeki személyiség kibontakoztatására, amelyre bizton lehet alapozni a későbbi életszakaszokban is.
Nevelőmunkánkban fontos a vallásos nevelés mellett az anyanyelvi nevelés, a kommunikáció, a társas kapcsolatok fejlesztése

Milyennek szeretnénk nevelni a gyerekeket?
Legyenek kiegyensúlyozottak, boldogok, nyitottak a szépre, jóra, érdeklődjenek a természeti-, társadalmi-, esztétikai értékek iránt. Tiszteljék a hagyományokat, érdeklődjenek társaik iránt, készek legyenek a segítségnyújtásra, utasítsák el a negatív magatartási formákat, tudjanak megbocsátani.

A gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlesztése, személyiségük kibontakoztatása során figyelembe vesszük életkori sajátosságaikat, eltérő fejlődési ütemüket, fokozottan figyelve a különleges gondozást igénylőkre és szociálisan hátrányos helyzetűekre. A családi nevelést kiegészítve felkészítjük őket az iskolai életmódra. Munkánkat, a gyermekvédelmi feladatokat is ellátó kolléga segíti.

A gyerekek napirendjének a kialakításánál elsődleges szempont volt az egészséges életmódra törekvés. A nap játékkal indul. Az étkezésekhez kultúrált, nyugodt feltételeket biztosítunk. Kötött illetve kötetlen formában tartjuk a foglalkozásokat. A délelőtt fennmaradó részét lehetőség szerint a szabadban töltjük mozgással. A speciális foglalkozásokat is ekkor tartjuk. Ebéd előtt elcsendesedünk, hálát adunk a megélt élményekért, más-más imaszándékra mondunk rövid imát, fohászt. A pihenési időben nyugalmat, friss levegőt biztosítunk a gyerekek számára.
 Az uzsonna elfogyasztása után mód van még játékra, differenciált egyéni fejlesztésre.

Az egész nevelési éven át, hittan foglalkozásokon vesznek rész a gyerekek, ahol a valláskultúra elemeivel ismerkedhetnek meg hittanár kollégánk segítségével.
Szakképzett óvónőink el tudják látni a gyerekek játékos német nyelvi oktatását is.
A tanév elején felmért szülői igények alapján ingyenes néptánc oktatást biztosítunk és helyet adunk a nevelési időn kívül az intézményben szervezhető térítéses tanfolyamoknak (aerobic, ovis torna).
Az adventi időszakban kézműves foglalkozásokat szervezünk, máskor speciális nevelési kérdések megvitatására kérünk fel szakembereket. Kulturális szolgáltatásunk a bábszínházi előadások, zenés színházbérlet.
Tanfolyami jellegű az úszás oktatása a nagycsoportos korú gyerekeknek.
 A nevelési időben szervezettek az időszakos templomlátogatások ( Veni Sancte, Gyertyaszentelő, Balázsáldás, Te Deum ).Az egyházi év ünnepeit óvodai- és csoportszinten ünnepeljük meg.
Maradandó élményt nyújt kicsinek és nagynak egyaránt az őszi szőlőünnep és a juniális. Márton napon lampionnal vonulunk a környező utcákon.
A szülők a Szülői Munkaközösség „Tavaszköszöntő” bálján oldottabban találkozhatnak egymással.

Az óvoda a város egész területéről és a városkörnyékről is várja a leendő óvodásokat. Jelentkezési lapok a plébániahivatalokban ill. a Brenner János Óvodában kérhetők.


Fotóarchívum
Képarchívum

Fotóarchívum