Vissza a kezdőlapra
<<< Vissza a kezdőlapra

Szombathelyi Egyházmegye
Brenner János Ált. IskolaBrenner J. Koll.

A papság éve...

A mai evangélium és elmélkedés

Magyar Katolikus EgyházKavicsbányai látogatás

2015-05-12

Az óvodás gyermekek életében mindig nagy fontossággal bír és sokat is beszélnek arról a gyermekek, hogy szüleik hol dolgoznak, mit csinálnak, mi a munkahelyük, hol töltik a napjaikat akkor, mikor a gyermekek óvodai "munkahelyükön" "dolgoznak" - játszanak, okosodnak.
Nagyon kedves szülői meghívásnak eleget téve látogattunk el a Kám - Csipkerek közelében található kavicsbányába, ahol kis ovisunk, Emma boldogan mutatta meg, hol dolgozik az édesanyja. A bányában - ahol a várakozás ellenére mégsem laknak törpék - Szomor Anna anyuka gés a telep bányamérnöke, Ervin bácsi vezetett végig bennünket. A gyermekek ámulva, tátott szájjal nézték a kavics hegyeket, a hatalmas és bonyolult kavicsot zúzó - válogató, szortírozó gépeket. A bátrak ki is próbálhatták a gépek mozgatását. Közelről tapasztalhattuk meg a kamionok és a rakodó gépek vezetőinek összehangolt munkáját. Séta közben megfigyelhettük a kavicsbánya felépítését, a bányatavat és a körülötte lévő különböző színű és minőségű kavicsokat, homokot.
A látogatás elején a kamionok súlyát mérő mérlegre állva 700 kg-ot nyomott a csoport. Miután minden gyermek befőttes üvegbe tölthetett kavicsot, homokot, a mérlegre állva 740 kg volt a súlyunk, 40 kg-nyi kaviccsal - "üvegbe zárt élménnyel" térhettünk haza. Köszönjük szépen a lehetőséget, azt, hogy egy nem mindennapi munkahelyet látogathattunk meg!

További képek >>>

Horváth Katalin Tímea


Múzeumfaluban jártunk

2015-05-08

Óvodánkat kis néptáncosok képviselték április 26-án a szombathelyi Falumúzeumban. Miután a Szent György napi vásárt a "falu" kisdobosa kihirdette, izgatottan léptek színpadra a középső és nagycsoportos gyermekek.
Népi játékokkal lepték meg a közönséget, köztük a szüleiket és az óvó néniket.

Fotók: Zsoldos Zsófia, Szoóné Tóth Szilvia

További képek >>>

Nagyné Fekete Zita


Kirándulás a Csodaszarvas Tájparkba

2015-05-03

A Vas Megyei Szuperinfó? Szombathelyi Maraton hetilap ősszel meghirdetett "Színpompás lombhullás" rajzpályázatán a Brenner János Óvoda NAP csoportja a közönségszavazás első helyezettje lett. A gyermekek lelkesedésének és kreativitásának köszönhetően csodás alkotás született; a szülők, rokonok és barátok összefogásának köszönhetően díjazottak lettünk és így a gyermekek munkájának - tenyér ?és talpnyomatukkal készített őszi fa - jutalma a rábahídvégi Csodaszarvas Tájparkba szóló belépőjegyek voltak. Köszönjük a szülők lelkesedését és szervező munkáját és köszönjük annak az anonimitását kérő családnak, aki komoly anyagi támogatást nyújtva lehetővé tette, hogy április végén egy napsütéses szombaton a családokkal közösen felkerekedjünk, buszra szálljunk és ellátogassunk a Tájparkba, ahol csodás környezetben, jó társaságban, rengeteg lehetőség közül választva ?állatnéző-és simogató; csónakázás; kukorica morzsolás; játszótéri szórakozás; sportolási lehetőségek - egy felejthetetlen napot tölthettünk el együtt.

További képek >>>

Horváth Katalin Tímea; Szoóné Tóth Szilvia


Óvodánkról


Új! >>>

Ovis képek a picasa weboldalán >>>

Általános információk

Óvoda nyitogató >>>

Jelentkezési lap letöltése >>>

Friss képek >>>

Archív képek >>>

A Brenner János Óvoda a szombathelyi Brenner János Nevelési Központ tagintézménye, az 1996-ban alapított Egyházmegyei Óvoda jogutódja.
 
Szombathely város északi részén helyezkedik el. Négy csoportjában 100 gyermek van. A csoportokat azonos életkorú gyerekek alkotják. Az épülethez hozzátartozik a mintegy 2500 m2 –es gondozott udvar- mozgásfejlesztő játszótéri eszközökkel. Konyhája saját főzőkonyha. A logopédiai és fejlesztő foglalkozásokhoz külön helyiséget alakítottunk ki.

Az óvoda fenntartója a Szombathelyi Egyházmegye. A város és annak környéke 3-6 éves korú gyermekeit fogadja, biztosítja nevelésüket, hogy legkésőbb 7 éves korukban elkezdhessék az általános iskolát.
Az iskolába beiratkozó gyermekek számára a nevelési elveink folytonosságát a Brenner János Általános Iskola biztosítja. Óvodánkból az általános iskolánkba érkező gyermekek előnyben és fokozott figyelemben részesülnek. Az óvoda és az iskola kapcsolata az óvodás évek alatt is folyamatos.
           
Az intézmény nyitott minden család számára, akik elfogadják az óvoda katolikus szellemiségét. Célunk, hogy vallásos szellemben, szeretetben, a bizalom légkörében építsük fel az óvodás korú gyerekekben az egészséges személyiség és a hit alapjait. Más felekezetekből érkező családoknál tiszteletben tartjuk a vallási szokásaikat.

Óvodánk egyházi intézmény, amely katolikus lelkiséggel és szellemiséggel rendelkezik. Az itt dolgozó óvodapedagógusokat és a technikai dolgozókat is a katolikus küldetéstudat vezérli, amelyet elsősorban személyes példamutatással adnak át a gyermekeknek, családoknak.

A 3-7 éves korú gyermekeket „Az Óvodai nevelés országos alapprogramja” cél és feladatrendszere alapján neveljük, kiegészítve a keresztény életre való felkészítés megalapozásával. Nevelésünket az érzelmi motiváltság, a szeretet hatja át. Törekszünk a gyermekközpontúságra, a gyermeki személyiség kibontakoztatására, amelyre bizton lehet alapozni a későbbi életszakaszokban is.
Nevelőmunkánkban fontos a vallásos nevelés mellett az anyanyelvi nevelés, a kommunikáció, a társas kapcsolatok fejlesztése

Milyennek szeretnénk nevelni a gyerekeket?
Legyenek kiegyensúlyozottak, boldogok, nyitottak a szépre, jóra, érdeklődjenek a természeti-, társadalmi-, esztétikai értékek iránt. Tiszteljék a hagyományokat, érdeklődjenek társaik iránt, készek legyenek a segítségnyújtásra, utasítsák el a negatív magatartási formákat, tudjanak megbocsátani.

A gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlesztése, személyiségük kibontakoztatása során figyelembe vesszük életkori sajátosságaikat, eltérő fejlődési ütemüket, fokozottan figyelve a különleges gondozást igénylőkre és szociálisan hátrányos helyzetűekre. A családi nevelést kiegészítve felkészítjük őket az iskolai életmódra. Munkánkat, a gyermekvédelmi feladatokat is ellátó kolléga segíti.

A gyerekek napirendjének a kialakításánál elsődleges szempont volt az egészséges életmódra törekvés. A nap játékkal indul. Az étkezésekhez kultúrált, nyugodt feltételeket biztosítunk. Kötött illetve kötetlen formában tartjuk a foglalkozásokat. A délelőtt fennmaradó részét lehetőség szerint a szabadban töltjük mozgással. A speciális foglalkozásokat is ekkor tartjuk. Ebéd előtt elcsendesedünk, hálát adunk a megélt élményekért, más-más imaszándékra mondunk rövid imát, fohászt. A pihenési időben nyugalmat, friss levegőt biztosítunk a gyerekek számára.
 Az uzsonna elfogyasztása után mód van még játékra, differenciált egyéni fejlesztésre.

Az egész nevelési éven át, hittan foglalkozásokon vesznek rész a gyerekek, ahol a valláskultúra elemeivel ismerkedhetnek meg hittanár kollégánk segítségével.
Szakképzett óvónőink el tudják látni a gyerekek játékos német nyelvi oktatását is.
A tanév elején felmért szülői igények alapján ingyenes néptánc oktatást biztosítunk és helyet adunk a nevelési időn kívül az intézményben szervezhető térítéses tanfolyamoknak (aerobic, ovis torna).
Az adventi időszakban kézműves foglalkozásokat szervezünk, máskor speciális nevelési kérdések megvitatására kérünk fel szakembereket. Kulturális szolgáltatásunk a bábszínházi előadások, zenés színházbérlet.
Tanfolyami jellegű az úszás oktatása a nagycsoportos korú gyerekeknek.
 A nevelési időben szervezettek az időszakos templomlátogatások ( Veni Sancte, Gyertyaszentelő, Balázsáldás, Te Deum ).Az egyházi év ünnepeit óvodai- és csoportszinten ünnepeljük meg.
Maradandó élményt nyújt kicsinek és nagynak egyaránt az őszi szőlőünnep és a juniális. Márton napon lampionnal vonulunk a környező utcákon.
A szülők a Szülői Munkaközösség „Tavaszköszöntő” bálján oldottabban találkozhatnak egymással.

Az óvoda a város egész területéről és a városkörnyékről is várja a leendő óvodásokat. Jelentkezési lapok a plébániahivatalokban ill. a Brenner János Óvodában kérhetők.


Fotóarchívum
Képarchívum

Fotóarchívum